Skip to content

Weer bijna terug bij het oude normaal per 26 juni

Veel eerder en veel verder dan verwacht laat het kabinet de teugels vieren. Vanaf 26 juni zijn vrijwel alle coronabeperkingen opgeheven behalve de 1,5 meter afstand. ‘We zijn op weg naar een mooie zomer”.

De belangrijkste versoepelingen per 26 juni

De basisregels blijven in hun algemeenheid van kracht: anderhalve meter afstand houden, thuisblijven, testen bij klachten en handen wassen. Het kabinet wil halverwege augustus kijken op welke manier en wanneer die kunnen worden geschrapt.

De mondkapjesplicht vervalt grotendeels. Op plekken waar het niet mogelijk is om anderhalve meter afstand te houden, zoals in het ov en het voortgezet onderwijs, blijft de plicht gelden.

De beperking aan het aantal bezoekers thuis vervalt. Ook buiten de deur mogen grote groepen weer bij elkaar komen.

Niet langer geldt: werk thuis, tenzij dat niet anders kan. Werknemers die nu nog thuis moeten werken, mogen voor maximaal de helft van hun tijd naar kantoor.

Alles mag open: de beperkingen in openingstijden vervallen. Op locaties met vaste plekken, zoals restaurants en bioscopen, moeten bezoekers op anderhalve meter afstand zitten. Doorstroomlocaties, zoals winkels en musea, mogen één bezoeker per 5 vierkante meter ontvangen.

In nachtclubs en discotheken mag – hier geldt een ingangsdatum van 30 juni – weer worden gedanst en evenementen zonder afstandsregel zijn weer mogelijk, mits bezoekers een test-, vaccinatie- of immuniteitsbewijs hebben. Die kunnen ze tonen met de CoronaCheck-app.

Zowel binnen- als buitensporten zijn weer toegestaan zonder beperkingen. Amateurwedstrijden voor volwassenen mogen weer. Ook publiek is hierbij welkom, mits de afstandsregels in acht worden gehouden.

Wie in juli of augustus naar het buitenland reist, kan zich gratis laten testen. Deze testen zijn bedoeld voor mensen die niet of niet volledig zijn gevaccineerd en die zich moeten laten testen voordat ze het land van bestemming in mogen.

Back To Top